Assortiment Kruiden


OMSCHRIJVING
SPECIFICATIES
GEBRUIK
Allium Fistulosum
Pijplook, grof bieslook
Scherper van smaak dan gewone bieslook, maar wordt in de keuken voor dezelfde doeleinden gebruikt. Bolvormige, gele bloeiwijze aan dikke, holle stelen.  
Allium schoenoprasum
Bieslook
Vers gesneden heerlijk in salades, kaasgerechten, eiergerechten, soepen, sauzen en aardappelgerechten. Kan ook gedroogd worden. Eetlustopwekkend.  
Allium tuberosum
Chinese bieslook
Als bieslook, maar met een zachte nkoflooksmaak. Heerlijk in salades, eiergerechten, soepen, sauzen, aardappel-gerechten. Kan gedroogd worden maar heeft vers gesnipperd veel meer smaak.  
Anethum graveolens
Dille
Heerlijk bij visgerechten, kaas, gehakt, tomaten en voor de inleg van augurken. Spaarzaam gebruiken. Thee helpt bij spijsverteringsproblemen.  
Angelica archangelica
Engelwortel
Verzacht (meegekookt) de zure smaak van rabarber. Huismiddel: gekookte wortels tegen spijsverteringsstoornissen.  
Anthemis nobilis syn. Chamaemulum nobile
Dubbele kamille
Vooral gebruikt voor thee, die kalmerend werkt. Spoelmiddel bij kiespijn, haar- en huidklachten, ook bij maagklachten.  
Anthriscus cerefolium
Kervel
Versgehakt blad in soepen, salades, kruidenmengsels en bij eier-, vis-, vlees- en kipgerechten. Thee werkt vochtafdrijvend, bloedzuiverend.  
Apium graveolens
Snijselderij
Sterke smaakmaker in soepen en sauzen. Ook lekker in kaasgerechten. Sap (met kokend water gemengd) werkt vachtafdrijvend en tegen koorts. Niet meer dan één glas per dag nemen.  
Armoracia rusticana syn. Cochlearia arm.
Mierikswortel
De scherp smakende wortels worden geraspt verwerkt in zeer veel gerechten, sauzen en in kruidenboters. Ook bij vis uitstekend. Pap van de wortels helpt (in doek opgelegd) bij stijfheid.  
Artemisia abrotanum
Citroenkruid
Blaadjes geuren- als u erover wrijft- sterk naar citroen. Spaarzaam gebruiken, maar lekker in salades en bij vis- en kipgerechten.  
Artemisia absinthium
Alsem, absint
Geeft een heel bijzondere smaak aan wild en gevogelte. Gebruik voor drankbereiding. Zeer spaarzaam toepassen. Eetlustopwekkend.  
Artemisia dracunculus
Dragon
Blad en jonge topjes voor salades, vlees en gevogelte, vis en in kruidenazijn. Voor kruidenboters en bij de inmaak. Eetlustopwekkend en pijnverzachtend.  
Artemisia vulgaris
Bijvoet
Topjes van bloemstengels voor vleesgerechten en sauzen. Thee van bladeren en/of groeitopjes werkt algemeen verterkend en tegen spijsverteringsstoornissen.  
Borago officinalis
Borage kommerkruid
Jonge stengels en blad als groenten. Vers als kruid bij bietjes, kool, sperziebonen en in slaatjes. Thee is opwekkend, kalmerend en bloedzuiverend.  
Carum carvi
Karwij kummel
Jonge blaadjes en zaden in soepen, sauzen, vlees- en aardappelgerechten. Blad lekker in rauwkost. Als 'kummel' in likeur verwerkt. Thee bij maag- en darmklachten.  
Chamomilla recutita syn. Matricaria chamomilla
Wilde kamille
Thee van gedroogde bloemhoofdjes is een bekend middel bij ontstekingen, zwellingen en kramp. Het kruid werkt rustgevend en bevordert een goede nachtrust.  
Coriandrum sativum
Koriander
Alleen rijpe zaden gebruiken. Heerlijk bij koolgerechten, tomaten, koolraap. De anijsachtige smaak os ook lekker in gebak en rijstgerechten.  
Foeniculum vulgare
Venkel
De knol is lekker in soep, mits niet te veel. Het loof wordt vooral bij vissaus toegepast. Zaden bij het koken van vis. Thee van zaad helpt bij krampen, ontstoken ogen en maagklachten.  
Galium odoratum, syn. Asperula odorata
Lievevrouwebedstro
Vanwege de geur in dranken toegepast. Alleen gedroogd blad gebruken (voor de bloei snijden). Gedroogde bosjes geuren heerlijk.  
Hyssopus officinalis
Hysop
Stengeltopjes en blaadjes voor de bloei plukken. Lekker in sauzen, vleesgerechten en salades. Een heeft aftreksel helpt bij verkoudheid en onstekingen aan de luchtwegen.  
Laurus nobilis
Laurier
Behalve het bekende gebruik van het blad in soepen en sauzen en bij vele gerechten, wordt uit de bladeren en bessen olie geperst die geacht wordt verlichtend te werken bij rheuma.  
Laurus nobilis


Lavandula angustifolia
Lavendel
Wordt wel bij visgerechten gebruikt. Lekker in kruidenboters. Thee werkt zenumstillend. Bekende geurplant: kruidenzakjes in de linnenkast en in badwater.  
Levisticum officinale
Maggiplant, lavas
Gebruik blad in soepen, vleesgerechten, sauzen en bij gevogelte. Spaarzaam gebruiken. Wortelaftreksel helpt bij aandoeningen aan blaas en nieren.  
Lippia citriodora syn. Aloysia triphylla
Ijzerkruid
Heeft naar citroen geurend blad. Bij oogst ervan in augustus blijft de geur bij droging behouden. Wordt gebruikt als thee en toegevoegd aan badwater. Ontspannende werking.  
Marrubium vulgare
Malrove
Een bitter kruid. Thee (van de bladeren) helpt bij opgezette klieren, zwellingen en ontstekingen. Ook bij aambeien, astma en maag- en longklachten.  
Melissa officinalis
Citroenmelisse
Vanwege de citroensmaak heerlijk in vis- en vleesgerechten, salades en kruidenboters. Thee van blad helpt bij hoofdpijn. Rustgevend en algemeen versterkend.  
Mentha gentilis 'Variegata'
Edelmunt, palingkruid
Meer een sierplant dan een echt keukenkruid, hoewel het blad in salades en met name bij visgerechten (paling) wel wordt toegepast. Woekert sterk, goed in toom houden.  
Mentha piperita
Pepermunt
Vers en gedroogd blad in salades, soepen, sauzen en kruidenazijn. Thee werkt eetlustopwekkend en bij darmstoornissen. Kauwen op blad verdrijft slechte adem.  
Mentha spicata var. crispa
Kruizemunt
Thee van de blaadjes werkt kalmerend en slaapverwekkend. Verder heeft dit een algemeen reinigend werking. Wordt toegepast als gezichtsbad en algemeen bij huidontstekingen.  
Myrrhis odorata
Roomse kervel
Het blad wordt vooral toegepast in slasauzen en soepen, ook in rauwkost. Thee van blad werkt activerend. Kauwen op zaden bevordert de spijvertering.  
Nepeta catarica
Kattenkruid
Gedroogd blad als kruid bij varkensvlees. Jonge blaadjes in salades. Kateen zijn dol op deze planten en gaan erin liggen rollen.  
Ocimum basilicum
Basilicum
Een veelgebruikt kruid bij tomaten, eieren, paddestoelen, voor aardappelgerechten en pizza's. Thee van blad werkt maag- en darmverterkend. Vochtafdrijvend.  
Origanum majorana syn. Maj. Hortensis
Majoraan, marjolein
Geeft een bijzondere smaak aan vlees, vis en gevogelte, in soepen en sauzen en bij aardappelgerechten. Thee van blad helpt bij maag- en darmklachten.  
Origanum vulgare
Wilde marjolein
Blad vers engedroogd in soepen en sauzen, bij lamsvlees, kalfsvlees, in aardappel- en Zuideuropese gerechten. Thee van blad helpt bij verstopping.  
Petroselinum crispum ssp. Crispum
Krulpeterselie
Zelfde gebruik als gewone peterselie. Er bestaat ook nog wortelpeterselie. Peterselie stimuleert de spijvertering.  
Petroselium crispum
Peterselie
Zeer vitaminenrijk. Veel gebruikt in soepen, sauzen, bij groenten, vlees- en visgerechten. Thee werkt vochtafdrijvend en bij aandoeningen van de urinewegen.  
Pimpinella anisum
Anijs
Zaden worden gebruikt in brood en koekjes en bij koolgerechten. Werkt eetlustbevorderend en (in warme melk) slaapverwekkend. Veel in hoestdranken toegepast.  
Rosmarinus officinalis
Rozemarijn
Gedroogd blad voor soepen, sauzen, bij lamsvlees, wild- en kaasgerechten. Ook bij bonen. Thee van blad werkt zenuwstillend.  
Rumex acetosa var. hortensis
Zuring
Vers blad als bijgerecht bij spinazie, groentesoepen, vlees, vis en in salades. Zeer hoog zuurgehalte. Niet gebruiken bij rheuma, gal- of nierklachten.  
Ruta graveolens
Wijnruit
Gedroogd blad wordt in soepen en sauzen gebruikt. Ook voor vlees- en eiergerechten. Geeft een aparte, wat bittere smaak. Als thee (van blad) kalmerend en vochtafdrijvend,  
Salvia officinalis
Salie
Blad bij varkensvlees, vis, in sauzen, kruidenboters en bij tomaten. Eetlustopwekkend en bloedreinigend. Thee helpt tegen tandvleesontsteking.  
Salvia officinalis 'Purpurascens'
Salie bonte
Fraaie bonte vorm.  
Sanguisorba minor
Pimpernel
Jonge blaadjes in kruidenboter, salades, soepen en bij kaas- en eiergerechten. Ook in marinades. Door koken of drogen gaat de smaak verloren.  
Satureja hortensis
Bonekruid
Het blad is (meegekookt) lekker bij tuinbonen en versnipperd bij augurken, vlees, vis- en eiergerechten. Thee van blad bevordert een goede nachtrust.  
Satureja montana
Wintebonekruid
Zelfde gebruik als gewoon eenjarig bonekruid, dus vooral bij tuinbonen. De smaak is iets minder, maar er kan ook in de winter geoogst worden.  
Sedum reflexum
Tripmadam
Blad en jonge topjes alleen vers en met mate gebruiken. Voor salades, soepen, rundvlees en kruidenmengsels. Ook in rauwkost, samen met bieslook en waterkers.  
Thymus citriodorus
Citroentijm
De zachte citroensmaak is heerlij in salades, dipsauzen, rauwkost en vleesgerechten. Steeltjes verwijderen. Thee helpt bij stofwisselingsproblemen.  
Thymus vulgaris
Echte tijm
Gedroogd en vers blad in allerlei gerechten, ook in rauwkost. Niet te veel gebruiken. Steeltjes verwijderen. Thee verlicht kriebelhoest en helpt bij darmklachten.  
Valeriana officinalis
Valeriaan
Thee van gemalen wortels tegen slapeloosheid, nervositeit, bij hartklachten en angstgevoelens. Geen direct keukengebruik.  

Instagram