Doel

Doel

 

Even voorstellen, wij zijn Gunther en Myriam, ikzelf Gunther, gediplomeerd tuinbouwer, genoot een volwaardige opleiding tuinbouw en specialiseerde zich via extra opleidingen verder in alle facetten van de groenbranche.

Met meer dan 30 jaar professionele ervaring in de groensector kunnen wij ons een betrouwbare en goed geïnformeerd aanspreekpunt noemen om de mensen (klanten) met raad en daad bij te staan.
Wij beoefenen, reeds vele jaren, naast mijn professionele activiteit als plantenkweker en tuinaannemer, het opkweken van groenten, kruiden en klein fruit als nevenactiviteit voor eigen gebruik.

Samen met mijn vrouw Myriam dragen wij de gedeelde zorg voor natuur en milieu hoog in het vaandel.

Van bij de opstart van onze activiteiten als plantenkwekerij streefden we naar een duurzaam landbouwbeleid op onze gronden.
Deze lijn trekken we door in onze “zelfoogstboerderij”: respect voor milieu, mens en dier.

Sinds 2001 hebben we onze grond verworven op onze huidige locatie Krijgsbaan 196 te Zwijndrecht, ong nu 1,9 Ha.

In 2013 ontdekten we het concept “zelfoogstboerderij”. Hier waren we danig van gebiologeerd dat het idee ontstond om zelf ook deze unieke vorm van groenten en fruit te produceren, op ecologische en biologische wijze, in de praktijk te brengen.

 

Ons aanbod bestaat uit een ruim ass. groenten en uiteraard ook minder bekende groenten.
Een ruim en zeer gevarieerd aanbod aan bessen ong. 25 à 30 soorten.
Een ruim aanbod aan kruiden.

Waarom CSA ?
Bij het doornemen van de startersbrochure vonden we de gelijklopende ideeën ivm het huidige landbouwbeleid en omgaan met milieu en omgeving zeer treffend met onze eigen ideologie.
Wij streven ook al jaren naar minder verspilling en trachten dit op een zo duidelijke mogelijke manier mee te geven in de opvoeding van onze 3 kinderen.

In ons huidig economisch (democratisch ?) stelsel hebben wij uit onze eigen ervaringen al dikwijls moeten vaststellen dat dit niet het ideaalbeeld is dat ons steeds voor ogen gehouden wordt. Boeren hebben het soms hard te verduren in hun eeuwige strijd met de prijzen van ‘vraag en aanbod’ en de onstabiele marktsituaties die schering en inslag zijn (bv:Rusland embargo) maken het als producent van groenten, fruit en vlees niet gemakkelijker om een eerlijk ‘loon naar werk’ te vergaren.
De andere zijde van de medaille is dan ook nog de overproductie “verspilling”.

Onze eigen visie op “grootschalig en veel” is altijd afkeurend geweest. Wij denken persoonlijk dat we terug zullen evolueren naar kleinschalige projecten met meer aandacht voor mens, dier en natuur.
Dat het werkt bewijzen de vele kleine bedrijven die opstarten en rendabel blijken. Voor ons, onze strategie om steeds persoonlijk onze klanten aan te spreken en verder te helpen met raad en daad.


De zelfoogstboerderij:


Op onze “zelfoogstboerderij”, in de biologische teelt van eetbare gewassen, ishet gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen verboden.
Om onze gewassen te beschermen zetten wij al zeer geruime tijd de natuurlijke vijand van de plantenbelager in, om deze op een natuurlijke wijze te bestrijden (Bio-groei). Voor de bemesting komt ook enkel organische meststoffen in aanmerking.

Ook het plant-, poot- en zaaigoed is afkomstig van bio-gecertificeerde bedrijven in de EU. Alleen zo kunnen we garanderen dat verse groenten, kruiden en bessen, zoals ze op onze “zelfoogstboerderij” zullen gekweekt worden, het echte bio-garantielabel verdienen.

Wij hebben er ons dan ook toe verbonden om het bio-certificatielabel te voeren en te werken volgens het bio lastenboek .
Dit geeft ons een erkenning dat we bewust omgaan met milieu, mens en dier. En is tevens een garantie voor een gezonde en bewuste keuze om biologisch geteelde groenten, kruiden en fruit te eten.

Ons doel is samen met jullie (CSA) te streven om bewuster te gaan leven en laten leven. Beter om te gaan met het milieu uit respect voor alles wat onze planeet “moeder aarde” te bieden heeft.

Het besef groeit onder de mensen steeds meer en meer dat we iets moeten ondernemen om de verspilling tegen te gaan en onze overconsumptie maatschappij een halt toe te roepen.

Door de keten van distributie samen korter te maken verlagen we de Co2 uitstoot van de soms lange weg die ons voedsel moet afleggen om tot op ons bord te komen…
Wij hebben besloten, hoe klein onze bijdrage ook zal zijn, mee te werken aan een betere, gezondere wereld en leefomgeving.
Dit voor de toekomst van onze kinderen!

Dit alles realiseren kan alleen als er voldoende schouders ondergezet worden.
Met verenigde krachten, bundelen en delen van kennis en ervaring.


Momenteel situeren onze andere activiteiten zich in:
- tuinaanleg, onderhoud en ontwerp

- Boerderijwinkel - Zero-waste Biologisch recht van het veld (in aanbouw momenteel, opening verwacht vroege voorjaar 2020)
- Bioboerderij / webwinkel
- plantenkwekerij voornamelijk haagplanten en bomen en een klein ass. Vaste planten en siergrassen  op bestelling

Naar de toekomst toe, in functie van het succes van de ‘zelfoogstboerderij’ vatten wij het plan op om van ons kleinfruit assortiment een vermeerderingsprogramma op te zetten.
Zo kan op termijn iedere Bio-gecertificeerde plant in aanmerking komen als bio-plantgoed en kunnen we op kleine schaal ook plantgoed aanbieden van bio kwaliteit.

 

Mocht u nog vragen hebben vuur maar af …